Opskrift på træstammer med marcipan


Hjemmelavede træstammer

Portioner: ca. 20 stk.

______________________________________

Træstamme-fyld:

Hvis du bruger ren chokoladekage som rest-fyld, kan vi anbefale, at du kun bruger 90 gram chokolade i dejen. Bedste resultat fås med lidt tørre kagetyper som f.eks. sandkage. Du kan godt erstatte hindbærmarmeladen med en anden type marmelade, men hindbær giver et syrligt pift, som klæder træstammerne super godt.

Smørcreme:

  • 75 g. blød smør
  • 125 g. flormelis
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 spsk. varmt vand

Marcipan-overtræk:

Chokolade-ender:

  • 150 g. mørk chokolade

 

Sådan gør du

Start med fyldet: blend kageresterne grundigt, smelt chokoladen over vandbad eller i microovnen, riv marcipanen og bland så det hele sammen med de øvrige ingredienser til træstamme-fyldet. Du kan godt undlade at putte rom i, men det er ikke altoverdøvende i smagen, så det er stadig en børnevenlig opskrift trods den lille smule rom. Ælt fyldet godt sammen og del fyldet i 4 små klumper, som pakkes ind i vitavrap og lægges i køleskabet i ca. 30 minutter. 

Lav smørcremen, imens fyldet er på køl: det laves blot ved at piske smør, flormelis, vaniljesukker og vand sammen. Brug en elpisker, så du får pisket smørcremen grundigt og undgår klumper. Sæt det på køl sammen med fyldet.

Lav så marcipan-overtrækket klart: pil marcipanen i små stykker, ned i en skål der er stor nok til at kunne ælte i. Hæld glukosesirup og flormelis i skålen og ælt det hele godt sammen, til marcipanmassen er helt ensartet. Læg marcipanmassen på køl.

Tag fyldet og smørcremen ud af køleskabet. Start med at rulle træstamme-fyldet ud til 4 lange pølser - ca. 3 cm. tykke - og læg dem til side. Pisk smørcremen hurtigt igennem, så den er nem at arbejde med, og sæt den til side igen. Tag så marcipanen ud af køleskabet, del den i 4 klumper, og rul hver klump ud, så de hver især passer i længde og bredde med en træstamme-rullerne. Tag så en klat smørcreme og smør ud på marcipanen, så den dækkes på det, der bliver indersiden; læg en træstammerulle ovenpå smørcremen, og rul marcipanen rundt om hele rullen. Og så ind i køleskabet en tur med rullerne - ca. 20 minutter, så de lige kan sætte sig.

Imens rullerne er på køl, smeltes & tempereres chokoladen (mørk chokolade gør sig bedst til det søde fyld og den søde marcipan). Tag så rullerne ud fra køleskabet igen, skær dem over i mundrette stykker (5 cm. plejer at passe rigtig godt), og dyp enderne i chokolade. Husk at sørge for, at dine fingre hele tiden er rene og ikke har chokoladerester på sig, da det giver et flottere resultat, når der ikke er chokoladefingre på den hvide marcipan udover i enderne. 

Sæt til sidst de færdige træstammer på køl igen, til chokoladen er stivnet, og server dem direkte fra køleskabet.

Chokoladetip: 

Du ender formentlig med en chokoladerest af den smeltede chokolade - gem denne rest i en frysepose, hvor du trykker posen med chokolade flad, så der ikke er luft i posen, og så har du chokoladeresten til en anden dag, hvor du skal lave noget med chokolade.