Opskrift på romkugler


Hjemmelavede romkugler

Portioner: ca. 20 stk.

______________________________________

Den dejlige kage har mange navne - kaldes f.eks. for trøfler i Nordjylland, og i hovedstadsområdet omtales de som tivolikugler (pga. krymlen). Vi kalder dem bare for romkugler hjemme hos os.

Vi har fået denne opskrift fra GastroFun.dk på lækre, hjemmelavede romkugler med Tivoli-krymmel. Gør dig selv en tjeneste og prøv at lave dine egne romkugler - det er super nemt og virkelig vanedannende.

Du skal bruge: 

  • 400 gram kagerester (sandkage eller chokoladekage er altid godt)
  • 100 gram marmelade (vi foretrækker hindbær)
  • 15 gram mørk kakaopulver
  • 100 gram mørk chokolade (smeltes over vandbad)
  • 2 spiseskefulde romessens (eller en mørk rom)
  • ”Tivoli krymmel” til pynt

Sådan gør du: 

Start med at hakke den mørke chokolade og læg den i en skål, som du sætter ovenpå en gryde med vand i (vandbad). Smelt chokoladen på lav varme. Mens den smelter stille og roligt over vandbadet, brækker du din kagerester i små stykker.

Kom kagestykkerne i en røreskål sammen med dit kakaopulver, romessens og marmelade.

Vi brugte hindbærmarmelade til den her opskrift. Men du kan bruge den slags, du har i køleskabet - jordbær- og appelsinmarmelade virker også godt.

Kom nu den smeltede chokolade op i skålen og rør det hele godt sammen, til du har en jævn og ensartet masse.

Form så romkugler i en passende størrelse. Vi plejer at lave dem lidt større end dem man køber hos bageren, og det gør de også hos Gastrofun.

Rul til sidst romkuglerne i Tivolikrymmen. Og så er de klar. 

FAQ om romkugler

I lang tid har kagen haft ry af at være "rester fra bagerens gulv". Det er dog heldigvis en skrøne, og sandheden er en hel anden. Kagen er en dansk specialitet, som vi bør være stolte af. Og så er den super nem at lave. Så hvis man er bange for bagerens romkugler, så gør dig selv en tjeneste og prøv at lave dem selv. De smager himmelsk.

Kagen er lavet af daggamle kager, så den passer perfekt ind i nutidens store trend Stop-Mad-Spild.

Der er mange muligheder for at pynte romkuglen, men det farvestrålende tivolikrymmel er det mest populære. Kokos, chokoladekrymmel og kakao er dog også populært som pynt.

Smid aldrig kagerester ud

Gør dig selv en tjeneste: kassér aldrig en god kagerest. Hvis du har et lille stykke kage tilovers fra eftermiddagskaffen, så kom det i en frysepose, og læg det i fryseren. Suppler med flere rester løbende, og når posen så er fuld, så kan du komme i gang med at lave dine egne lækre romkugler. Når du først har prøvet at lave romkugler eller træstammer selv, smider du aldrig kagerester ud igen.

Chokoladetip 

Lige som med kagerester, så kan chokoladerester også bruges. Kender du ikke det, at du har lavet noget med chokolade, men at du har smeltet for meget? Gem denne chokoladerest i en frysepose, hvor du trykker posen med chokolade flad, så der ikke er luft i posen, og gem den i en skuffe ved stuetemperatur (helst i en skuffe eller et andet mørkt sted). Så har du chokoladeresten til en anden dag, hvor du skal lave noget med chokolade - f.eks. romkugler.