Opskrift på kiks med chokolade top


Saras opskrift på kiks med chokolade top, 24 stk. (med eller uden mælk)

Inspiration: Kinna.dk (hasselnød-småkager)

Ovntid: ca. 11-13 min. v/175 grader.

Her kommer opskriften med og uden mælkeprodukter - vi brugte el-håndmixer og en Bamix "grinder" som udstyr:

  • 1,25 dl. hasselnødder
  • 1,25 dl. sukker 
  • 225 g. smørbar Ama (eller smør)
  • 1 stor æggeblomme (øko)
  • 4,75 dl. hvedemel
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 knivspids salt
  • 300 g. chokolade efter eget valg

Start med dejen:

Rist hasselnødderne på en pande i ca. 5 minutter (rystes ofte, så de ikke brænder på). Læg nødderne i et viskestykke og gnid dem mod hinanden, så skallen falder af. Blend nødderne (uden skaller) med halvdelen af sukkeret, så det bliver til fint nøddemel. Sæt det til side.

Pisk den anden halvdel af sukkeret med Ama (eller smør) luftigt - der må ikke være klumper tilbage - og pisk derefter æggeblommen i. Tilsæt mel, nøddemel, vaniljesukker og salt og pisk det roligt sammen (på laveste niveau, hvis du bruger en elektrisk håndmixer) i et lille minuts tid. Saml til sidst dejen med hænderne.

Del dejen i to dele, pak dem ind hver for sig i husholdningsfilm og læg dem på køl i min. 2 timer (gerne natten over). 

Lav chokoladetoppene klar:

Smelt chokoladen over vandbad (læs mere om temperering her). Når chokoladen har arbejdstemperatur, fylder du nogle silikoneforme med chokolade (eller laver nogle toppe selv). Bank let formene ned i bordet, så chokoladen kommer rundt i alle hjørner, og hvis du har for meget overskydende chokolade på formene, tager du blot en paletkniv og kører henover formen, så den overskydne chokolade ryger ud til siden (husk at gemme evt. overskudschokolade i en pose - det kan bruges en anden gang). Stil chokoladeformene på køl i ca. 10 minutter og tag chokoladerne forsigtigt ud af formene, når de er stivnet helt. Læg dem til side, så de er klar til at komme ovenpå kiksene.

Lav kiksene færdige:

Tænd ovnen. Tag de to dejklumper ud af køleskabet og ælt dem "håndvarme". Strø lidt mel ud på køkkenbordet og lav en klump ad gangen (det er nemmere at håndtere): læg et lag husholdningsfilm over dejen og rul stille og roligt dejen ud i en højde på ca. 0,5 cm. Stik dejen ud med en udstikker og løsn forsigtigt de udtrykkede kiks/småkager fra bordet med en bred paletkniv. Gør det samme med den anden dejklump.

Læg kiksene på en bageplade beklædt med en silikonemåtte eller bagepapir, og bag 12 stk. ad gangen midt i den varme ovn (175 grader). De skal kun lige tage farve - svagt lysebrune. 

Lad kagerne køle af på pladen i 5 minutter og derefter på en bagerist i 10 minutter mere. Derefter er de klar til at få chokoladetoppe på.