Opskrift på flødebolle muffins


Vi ved, at det kan være udfordrende med flødebolletopping, så vi har lavet en opskrift her med en masse tips og tricks undervejs. God fornøjelse!

Chokolademuffins med flødebolletop

Portioner: 30 mini muffins / 15 alm. muffins

Behov for specialudstyr: sukkertermometer er et must, og så kan det være rart med en stor røremaskine, da der skal piskes længe, så man ikke skal stå så lang tid med en hånd-elpisker.

______________________________________

Hjemmelavet flødebolleskum:

  • 250 g. sukker
  • 75 g. vand
  • 110 g. glukose
  • 150 g. past. æggehvider
  • 15 g. sukker

Vi bruger pasteuriserede æggehvider (økologiske) for en sikkerheds skyld. 150 gram svarer som regel til 1/2 pakke eller 4,5 æggehvider.

Chokolade til dyp:

Du kan egentlig bruge den slags chokolade, du har lyst til, men den mørke chokolade giver et godt modspil til flødebolleskum og muffin. Og du kan vælge at blande med lidt kakaosmør, hvis du er nybegynder med chokoladetemperering, eller hvis du vil have chokoladen lidt mere flydende, så skallen kan blive tyndere.

Muffinsopskrift: 

Vi har brugt denne opskrift på chokolademuffins - men du kan bruge hvilken som helst, som du mener vil gå godt til en flødebolletopping.

 

Sådan gør du

Bag dine muffins: Start med at bage de muffins, du vil pynte med en flødebolletop, så de kan stå og køle helt af, imens du laver flødebolleskummet. Vi anbefaler, at du bager i en stålbageform med papir- eller folieforme i for det bedste og mest ensartede resultat.

Sådan laver du flødebolleskum: Kog 250 g. sukker sammen med vand og glukose i en lille tykbundet gryde. Blandingen skal nå op på præcis 117 grader, så du skal bruge et sukkertermometer. Rør rundt undervejs, så det ikke brænder på. Imens sukkerblandingen koger, kan du piske æggehviderne sammen med det sidste sukker (15 gram), til det skummer let.

Hvis du er lidt ferm i et køkken, er det ikke noget problem at styre begge dele samtidig - ellers så pisk æggehviderne først sammen med den lille omgang sukker og lad det stå klart, til det flydende sukker har opnået korrekt temperatur. 

Tag den 117 grader varme sukkerblanding af varmen og hæld det i en meget tynd stråle ned til æggehviderne, imens du pisker for fuld styrke. Det er afgørende for det færdige resultat, at den flydende sukker tilføjes ganske forsigtigt. 

Pisk til skummet er meget stift og fast, og til det kan stå af sig selv (stik en ske i skummet og se, om skummet bliver stående i en top, når du tager skeen op igen). Man bliver overrasket over, hvor længe det skal piskes, men det er det hele værd. 

Tag en stor engangssprøjtepose og fyld den med flødebolleskum. Stil dine muffins frem med lidt afstand og skær en tynd skive af toppen, så der er noget, som skummet kan sætte sig fast på. Og nu er du klar til at putte topping på dine muffins. 

Sådan laver du flødebolletoppe: Klip et hul i engangssprøjteposen (størrelsen afhænger af om du laver mini- eller alm. muffins). Sprøjt en god top flødebolleskum ovenpå hver muffin i midten - må ikke være bredere end dine muffins. Sæt så dine muffins med topping ind i køleskabet, imens du gør chokoladen klar. 

Sådan tempererer du chokolade: Det kommer an på, hvilken chokolade du vælger at lave, hvilken temperatur du skal op på. Vi anbefaler, at du smelter chokoladen over vandbad. Se vores vejledning til chokoladetemperering her

Hæld den tempererede chokolade i en passende skål, som du kan dyppe flødebollerne ned i. Og så er det bare igang med at dyppe, dryppe af og vende kagerne om, så chokoladen kan stivne. Du skal ikke være bange for at vende kagerne med flødeboller med bunden i vejret: hvis du har pisket skummen nok og skåret toppen af dine muffins, inden du har sprøjtet skum på dem, så sidder flødebolletoppen godt fast på kagen. Men prøv dig frem - det er super sjovt. Vi har dyppet vores flødebollemuffins ned i chokoladen, så chokoladen dækker selve skummet + ganske lidt af kanten på muffinsformen. Så kan de nemlig holde sig friske et par dage på køl, hvis ikke de alle sammen bliver spist til festen.

 

Chokoladetip

Du ender formentlig med en chokoladerest af den smeltede chokolade - gem denne rest i en frysepose, så du kan bruge den til varm chokolade eller noget andet en anden dag (men du skal ikke regne med at kunne genbruge den til fast chokolade, da der formentlig kommer noget af skummet ned i chokoladen undervejs).