Opskrift på macarons med lakridsganche


Opskrift til ca. 25 macarons med lakridsganache
Ovntid (macarons): 14-15 min. v/160 grader (alm. ovn)
Tid i køleskab (ganache): 3-4 timer


Macarons er sjove at lave og måske en af Saras yndlings projekter i køkkenet. Hendes far er også ret vild med dem, så det kan godt betale sig at lave en ordentlig portion hver gang.

Lakridsganache:

Sådan laver du lakridsganache til macarons:

Du skal starte med at lave lakridsganachen, da den skal stå på køl i nogle timer, imens du bager dine macarons. Så passer det ca. med tiden, så du bagefter kan samle dine macarons m. lakridsganachen.

Start med at varme fløde op til kogepunktet. Tag fløden af varmen og tilføj den hakkede
hvide chokolade. Pisk derefter med et alm. piskeris (ikke elektronisk) indtil chokoladen er opløst i fløden. Derefter hælder du massen over i en skål og tilsætter lakridspulver og citronsaft og rører rundt.

Nu kommer lakridspulveret til at lave en masse klumper, men det er lige efter bogen. For nu skal du nemlig si massen ned i en anden skål.

Til sidst putter du husholdningsfilm på (den skal helt ned og røre massen), og sætter ganachen i køleskabet i 3-4 timer eller natten over.

Macarons med lakrids:

  • 100 g. mandler (gerne med skal)
  • 200 g. flormelis
  • 3 stk. æggehvider (tempereret)
  • 50 g. sukker (alm. hvid)
  • 4 spsk. lakridsgranulat by Kforkage 

Sådan laver du macarons med lakridsgranulat:

Start med at gøre mandlerne rene i et viskestykke, så alt det brune “støv” fra mandlerne ikke kommer med i dejen. Hvis du ikke vil have skal på mandlerne, så erstatter du dette trin med at smutte mandlerne i stedet for. Hvis du har købt dit mandelmel færdiglavet, går du også bare videre i opskriften.

Bland mandler og flormelis sammen, og blend det til helt fint mandelmel i en minihakker eller blender. Stil melblandingen til side.

Pisk næsten alle æggehvider sammen (Tip: efterlad ca. 1 spiseskefuld, som ikke piskes, og brug altid tempererede æggehvider) i ca. 1 minut med håndpiskeren. Når de er luftige (men ikke helt stive), tilsættes sukker, og der piskes, til massen er helt stiv og kan vendes på hovedet uden at ryge ud af skålen.

Vend mandelmelet i æggehvide-massen. Rør dejen hårdt ca. 10 gange for at slå lidt luft ud af dejen. Nu skal du vende lakridsgranulat forsigtigt i. Tilsæt herefter den sidste spiseske upiskede
æggehvide i dejen. Vend massen sammen til den er helt ensartet.

Kom macaron-massen i en kraftig sprøjtepose og sprøjt små, runde macarons på størrelse med en 5-krone. Vi anbefaler, at du bruger en macaron silikoneform for at få perfekte,
ensartede størrelser. Men du kan også sprøjte dem direkte på en bageplade med bagepapir med ca. 2 cm. mellemrum. Der er til ca. 2 hele bageplader med denne opskrift (der skal bruges 2 dele til hver færdige macaron). Det gør ikke noget, at de ikke bliver så flade under sprøjteprocessen: det bliver de under næste trin.

Hold fat på bagepapir og bageplade, og bank let pladen vandret ned i køkkenbordet nogle gange, så al luften slås ud af kagerne. Lad dem derefter stå og tørre (skal ikke overdækkes med noget) i ca. 40 minutter. Så får de en tør skorpe og hæver forneden i stedet for over det hele, og på den måde opnår du den flotte, flade, høje kage med blank overflade, uden at de revner.

Efter endt hviletid bages dine macarons i en 160 grader varm ovn (uden varmluft) i ca. 14-15 minutter.

Efter endt bagetid hiver du forsigtigt bagepapir inkl. macarons over på en bagerist og lader dem hvile i ca. 10 minutter, før du piller dem af bagepapiret. De kan ikke tåle at blive stående på den varme bageplade.

Til sidst kommer det sjove: match kagerne i par størrelsesmæssigt, sprøjt ganache på den ene halvdel og læg bagefter den anden macaron ovenpå.