Konditorfarve

Hvis du ser Den Store Bagedyst, eller hvis du er medlem af diverse baefora på nettet, så vil du tit støde på termer som Pastafarve, Frugtfarve og Konditorfarve. Vi skal her prøve at komme men en fyldestgørende forklaring på forskellen. 

Hvad er konditorfarve?

I gamle dage hed fødevarefarve "konditorfarve". Det var ikke alle, som havde adgang til det, og konditorne brugte det til både indfarvning af dej, sukkermasse og til at male på kager med. Det er det, som vi i dag kender som frugtfarve. 

Kendetegnende for konditorfarve er den flydende konsistens. Det kan derfor være svært at både få dej og andre masser gennemfarvet, og derudover går det let udover konsistensen på det, du skal farve, da den flydende form også gør bagværk og pynt flydende, da der skal bruges store mængder. 

Vi har talt med Jens, der er konditor på et kendt bageri i København, og han siger, at han i dag sværger til pastafarve, da det er nemmere at arbejde med. 

Hvad er pastafarve?

Pastafarve er en betegnelse for en farvetype, der har form som "tandpasta". Dvs. det er meget tykkere end konditorfarve/frugtfarve, og det gør derfor ikke din dej eller sukkermasse flydende. 

Det har også andre super gode egenskaber: det gennemfarver nemt din dej, og du skal ikke bruge ret meget af det, da pastafarve er super koncentreret (drøjt i brug). 

Hvis du ser Den Store Bagedyst 2018, så er det pastafarver, der står på de fleste deltageres borde. 

Eneste ulempe ved pastafarve er, at det ikke er så nemt at skrive/tegne på kager med det. Men så kan du fortynde det med et par dråber vand eller alcohol i en lille skål - hæld aldrig vand eller alcohol direkte ned i pastafarve-bøtten, da det forkorter holdbarheden. 

Hvis du skal farve macaron dej, er det som regel ikke en god idé at bruge pastafarve, da der skal meget til for at opnå en gennemfarvning. Men ikke hvis du bruger Progel - det gennemfarver uden at ødelægge konsistensen på dine Macarons.

Vi sælger kun pastafarve hos Kforkage, da det er det mest brugte farve til fødevarer, og da der er størst efterspørgsel på denne type farve. Det gør også, at vi kan have et kæmpe udvalg fra både Wilton og Progel: 

 

Hvad er frugtfarve?

Hvis du søger en mere flydende farve, skal du bruge frugtfarve. Du kan se hele beskrivelsen ovenfor under "konditorfarve", da det blot er to forskellige ord for samme vare. 

Hvad er pulverfarve til kage?

Det ligger egentlig lidt i ordet, at det er farvet pulver. Man bruger pulverfarve, når konsistensen ikke må påvirkes af farvens form. Som den eneste farveform er denne velegnet til farvning af f.eks. hvid chokolade, hvor du ikke kan bruge en flydende farve. Og så kan det være nemmere at blande den helt rigtige farve, hvis du mixer to farver for at få en bestemt nuance. Du skal blot blande pulverfarverne med lidt alcohol i en lille skål (aldrig direkte i bøtten, da det forkorter holdbarheden). 

Hvad er sprøjtefarve til kage?

Sprøjtefarver er ikke længere forbehold malerne - nu kan du også sprøjtemale dine kager. Du skal bruge en bestemt Airbrush maskine, der er velegnet til fødevarer. Men ellers er teknikken den samme. Og selve farven, som man bruger til sprøjtemaling af kager, er meget flydende og meget koncentreret, så du kan få en virkelig intens farve. 

Du kan også bruge sprøjtefarve (airbrush farve) til at male og skrive på dine kager med en pensel eller en svamp. 

I tvivl om valg af kagefarve?

Det er blevet meget teknisk efterhånden at bage kager - der er mange valgmuligheder, som man ikke havde tilbage i 1900-tallet. Det er både godt og skidt: godt fordi man kan meget mere hjemme i sit eget køkken; men skidt fordi der er meget at vælge mellem og meget at skulle holde styr på. 

Vi håber, at denne kagefarve-guide gjorde dig lidt klogere i valget af konditorfarve, pastafarve eller en helt 3. udgave af spiselig farve. Og ellers sidder vi klar i kundeservice på alle hverdage og vil meget gerne svare på dine kagespørgsmål.