Flødeboller

Køb alt til hjemmelavede flødeboller her. Flødeboller er en let og lækker dessert, som du kan lave i forskellige størrelser på en bund af marcipan, kiks eller vaffel. I denne kategori finder du det udstyr, chokolade og pynt, som du skal bruge til at lave de søde sager og en opskrift på flødebolle skum.


Hjemmelavede flødeboller er let og sjovt

Flødeboller er en god dessert til eftermiddagskaffen eller et godt alternativ til kage for hende eller ham, der er ved at komme i form. Du kan nemt lave velsmagende hjemmelavede mini flødeboller eller flødeboller i almindelig størrelse med luftigt skum på en sprød vaffelbund eller en sød marcipanbund. Du kan også eksperimentere med at lave en bund af kransekage eller cookie og lave skum med hindbær-, jordbær-, lakrids- eller karamelsmag. Skummet i flødebollen skal være blødt og cremet, og du kan med fordel piske skummet længe for at få den let og luftig. Drys flødebollen med kokos eller frysetørret hindbær. Der er uendelige muligheder for at lave dine egne personlige flødeboller med de smage, som din familie elsker. 

Når du tager en bid af flødebollen, skal der gerne være den rette knæklyd, og det kræver, at chokoladen er tempereret korrekt.

Smelt 2/3 af chokoladen over et vandbad. Kforkage anbefaler, at du bruger en stålskål for at få det bedste resultat.

Vil du vide mere om chokolade temperering og få styr på, hvilke temperaturer mørk, lys og hvid chokolade skal smeltes ved, så læs mere her.

Den belgiske kvalitetschokolade fra Callebaut er perfekt som overtræk til flødeboller.  Chokoladen fås både i mørk, lys og hvid chokolade, så du nemt kan finde den helt rigtige chokolade til dine hjemmelavede flødeboller.

Hvis du gerne vil have chokolade af høj kvalitet, der nemt kan smeltes, er Chocolate Melts fra FunCakes et rigtig godt bud. Det tager kun få sekunder at smelte chokoladen i mikroovnen, og Chocolate Melts er oplagt som overtræk til flødeboller. 

Saras opskrift på Flødebolle Skum

Sådan laver du flødebolleskum:

  1.  Kog 250 g. sukker med vand og glukose i en gryde (tyndbundet) Massen skal nå præcis 117 grader, og derfor er et sukkertermometer nødvendigt.

  2.  Rør rundt undervejs, så blandingen ikke brænder på.

  3. Imens blandingen koger, kan du piske æggehviderne sammen med det sidste sukker (15 g.), til det skummer let.

  4. Når sukkerblandingen er 117 grader, tager du den af varmen. Hæld derefter blandingen ned i æggehviderne, og pisk for fuld styrke. Tilføj sukkeret ganske forsigtigt - det har nemlig stor betydning for det endelige resultat.

  5. Piske indtil skummet er stift. Det skal kunne "stå" af sig selv. Prøv at stikke en ske i skummet og se, om det bliver stående i en top, når du fjerner skeen igen. Måske skal du piske lidt længere? Det tager tid at få den rigtige konsistens, men vi lover dig, at det er det hele værd.

  6. Nu er du klar til at fylde dine flødeboller med luftigt skum! Fyld skummet i en stor sprøjtepose, og så er det bare at dække dine bunde til med skum.

Giv dine flødeboller et endnu flottere look med tyller. Kforkage anbefaler en stor tyl til almindelige flødeboller (Ø4 udstikker) og en almindelig tyl til mini flødeboller (Ø3 udstikker). Du kan både bruge en rund tyl, en blomstertyl og en stjernetyl.

Har du lyst til at lave en anden dessert med flødebolleskum? Prøv Saras sjove opskrift på muffins med flødebolletop her. 

Flødebollens evolution

Flødebollen bestod oprindeligt af pisket sød flødeskum på en kiksebund, som blev dyppet i chokolade. I dag er den klassiske flødebolle med chokoladeovertræk lavet med piskede æggehvider og sukker, da det gør, at flødebollen kan holde sig længere. Flødebollen har imidlertid beholdt sit navn og fås i mange forskellige varianter.

Vil du gerne lave en original dansk flødebolle, som den man engang kunne købe hos bageren? Så skal du bruge en mariekiks som bund med fyld af flødeskum, der dyppes i smeltet chokolade. Husk, at de smager bedst friske.

Flødebollens oprindelse er et omdiskuteret emne, og mens nogle påstår, at flødebollen blev opfundet i Danmark, mener andre, at desserten blev opfundet i England, Skotland eller USA. Flødebollen findes i mange forskellige variationer verden over – herunder som whippet i Canada, chocolate teacake i Storbritannien og krembo i Israel.

Vil du have inspiration til et andet dessertprojekt? Så følg med i Saras kreationer i det søde køkken på vores blog Cakemyday eller på Facebook eller Instagram. Her deler Sara ud af sine erfaringer samt giver dig gode tips og tricks.