Den Store Bagedyst 2016 afsnit 4

Det maskuline køkken

Dette er nok det afsnit i Den Store Bagedysts historie, der er det mest omdiskuterede afsnit. Men det kommer vi tilbage til længere nede i blogindlægget.

Maskulint grovbrød

Dagens første udfordring var bagning af et maskulint grovbrød. Der var snydt lidt hjemmefra med surdej fra nogle af deltagerne, da det ikke kan nå at blive færdigt på de timer, som deltagerne har til rådighed. Det tager mange dage at lave en god surdej.

Surdej bruges som smagsgiver + som supplement til gær (så skal man ikke bruge så meget). På selve dagen er det smart at lave en fordej, som kan stå og hæve lidt, inden man skal bage det endelige brød. Det giver noget ekstra til brødet.

Hævning er vigtig, for at dejen kan udvikle sig nok. Og man skal ikke mætte dejen med mel - dejen skal være let fugtig, når brødet skal i ovnen. Så bliver brødet ikke for tørt.

Jesper bagte et "focaccia" med kogeflæsk, timian og andefedt.

Gunnar kastede sig ud i et "norsk hyttebrød" med mørk sirup og chiafrø. Det blev flettet med tre strenge.

Sidste uges mesterbager, Louise, bagte "et ordentligt brød" med surdej, fordej, græskarkerner, mørk sirup og øl. Det fik flotte striber, da det hævede i en hævekurv.

Jette bagte i en gryde og kaldte sit brød for "groft grydebrød". Det bestod af maltmel, manitoba mel (en speciel kornblanding fra Sønderjylland) og Guinness øl. 

Ibens brød var et "groft femkornsbrød" med speltmel og femkornsmel, sødet med honning og toppet med en Forårsøl fra Skovlyst. 

Luna lavede et "whiskeybrød" med ølandshvedemel og whiskey, fyldt med enebærrøget bacon. Det blev klippet på en sjov måde. 

Julianes "groft jægerbrød" var baseret på surdej, honning og peber, brændenældesalt samt øl. 

Til sidst var der Sune, som lavede "flettet brød med porreaske", baseret på en fordej og en surdej, ligesom Louise. Det indeholdt ananassaft, blev penslet med porreaske og blev røget med birkesmuld i en glasklokke. Før bagning blev brødet flettet med 4 strenge.

Besøg fra Gastromand

Dagens hemmelige udfordring var breadstick med chili og bacon. To af drengene fra Gastromand var med som dommere, så Jan og Mette fik for en gangs skyld lov til at blive i teltet, fordi det ikke var dem, der skulle bedømme resultatet. Opskriften er fra dommer Jan Fris Mikkelsen.

Gastromand blogger om mad og laver lækre opskrifter - primært målrettet mænd. Vi bruger den selv som inspiration til lidt tungere retter. 

Dejen skulle foldes og udformes helt specielt for at få det rette look og for at blive bagt rigtigt. 

Drengene fra Gastromand valgte Gunnar som vinder af den hemmelige udfordring.

Mande-polterabend kage

Ugens mesterværk var en polterabend kage. Dommerne forventede mandehørm og maskulinitet. 

Jespers kage var tilegnet hans favorit bar, Eiffelbar, med en "eiffelkande-kage", bestående af citronmousse og røgede mandler, pyntet med citrusfrugter, rød glace og isomalt-pynt.

Gunnar satsede på hyggen med en fondantkage, pyntet med fødder og et tæppe. Kagen var lagt sammen med jordbærmousse, champagnemousse og hele jordbær. 

Hos Iben var temaet en "pariserrøv", formet som kvindebalder. Indeni bestod kagen af browniebund med blåbærmousse, smurt op med lakridssmørcreme. Den blev overtrukket med marcipan og hjemmelavet lingeri-pynt.

Luna lavede en kage i to lag, kaldet en "stripperkage". Ingredienser til kagen var bl.a. cayennepeber og ølgele. Overtrækket var af marcipan, pyntet med en stripper af pap og en top af krystaliseret chokolade.

Ovre hos Jette kørte hun videre med Guinness øl til sin "øltønde". Kagen var formet som en øltønde og med en svævende øldåse. Kagen var opbygget af mørke bunde med øl og en bærcreme med brombærlikør. 

Sune havde undersøgt, hvorfor man holder polterabend, og i gamle dage smadrede man tallerkner, så hans kage var pyntet med en knust chokolade-tallerken af hvid chokolade og en kant af grønne macarons. Kagen hed "Mojito-kage" og bestod af mojito-mousse med rom og mandelbunde.

Så var der Louises "cigarkasse" kage sammensat af mokkacreme og kaffebunde, overtrukket med marcipan og hjemmelavede rom-cigarar. 

Og til sidst var der Juliane. Hun bagte en "paintball-kage". Indeni var der browniebunde med nougat og whiskey samt små bær-bomber. Den blev overtrukket med militærfarvet marcipan og indfarvede, røde splatterkugler, så den lignede en paintball pistol.

Louise fik igen titlen som ugens mesterbager.

Ballade i Den Store Bagedyst

Dommerne gav Gunnar helt vildt mange hug for ikke at være maskulin nok, og selv om han vandt ugens udfordring, så røg han ud. 

De syntes, at han havde misforstået ugens tema, og at det ikke var mandigt nok.

Personligt er vi meget uenige med dommernes beslutning. Vi syntes, at Gunnar var super dygtig. Og det er vel lige så rigtigt med Gunnars version af mandighed som de andres. Han er jo trods alt en mand.

Det gav rigtig meget ballade i medierne efterfølgende. Folk syntes, at det var meget sexistisk at sige, at Gunnar ikke var maskulin nok. Men hvis nu det er den type bagværk, som hans drengevenner vil sætte pris på, så kan det jo ikke være "misforstået". 

Vi kommer til at savne Gunnar i Den Store Bagedyst, for han var rigtig dygtig.

*****

Efter dagens afsnit er vores nye favorit Iben. Ikke fordi vi tror, at hun vinder finalen. Men hun er bare for skøn og nede på jorden. Vi har tidligere været begejstrede for Jette, men vi synes ikke, at hun er så inspirerende længere. 

PS! Saras bud på, hvem der kan gå hele vejen til finalen, er Louise, Jesper og Luna.